rixter.gr
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αύξηση κατά 60% των λευκών πελαργών στον Έβρο

Κοινοποίηση

Αύξηση κατά 60% στον πληθυσμό των λευκών πελαργών στον Έβρο παρατηρείται σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της απογραφής που διενεργήθηκε μετά από μια δεκαετία στην περιοχή, το χρονικό διάστημα Ιουνίου – Ιούλιου.

Την απογραφή εκπόνησε η Ελληνική Ορνιθολογική  Εταιρεία σε συνεργασία με τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ).

Η απογραφή των αγαπημένων λελεκιών (όπως αποκαλείται αλλιώς ο Λευκός Πελαργός) της ελληνικής υπαίθρου υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της Διεθνούς Απογραφής Λευκών Πελαργών, μιας κορυφαίας δράσης, που διοργανώνεται κάθε 10 χρόνια από τη BirdLife International και τους εταίρους της. Η φετινή, 8η Διεθνής Απογραφή πραγματοποιήθηκε ταυτόχρονα σε 53 χώρες της Ευρώπης, της Αφρικής και της Ασίας υπό τον συντονισμό της NABU, εταίρου της BirdLife στη Γερμανία.

Αύξηση κατά 60% των λευκών πελαργών στον Έβρο

Σύμφωνα με τον περιβαλλοντολόγο του ΟΦΥΠΕΚΑ, Γιώργο Ηλιάδη η απογραφή χωρίσθηκε σε δυο μέρη στην περιοχή του Δέλτα του Έβρου και στο βόρειο τμήμα.

Συγκεντρωτικά στον Νομό υπάρχουν σήμερα 349 φωλιές, εκ των οποίων οι 268 στον βόρειο Έβρο και 81 στο νότιο τμήμα  και αυτό μεταφράζεται σε 1.118 νεοσσούς (218 στο νότιο Έβρο και 900 στον βόρειο Έβρο).

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο κ Ηλιάδης στην ΕΡΤ Ορεστιάδας εντοπίζονται φωλιές.

Οι πολυπληθέστερες από αυτές στις τοποθεσίες:

46 στις Φέρες

19  στον Πόρο

18 στην  Θυμαριά

29 στο Σουφλί

35 στο Τυχερο

20 στα Λαγυνά

22 στο Πραγγι

22 στη Βυσσα και αλλού μικρότερος αριθμός.

Στο Ευρωπαϊκό χωριό των πελαργών που είναι ο Πόρος υπήρξε αύξηση στις φωλιές, της τάξης του 90%.

Η πληθυσμιακή αυτή έκρηξη εξηγείται και από το γεγονός ότι στις περιοχές αυτές υπήρξε άφθονη τροφή για τα πουλιά, ιδίως κατά μήκος του ποταμού Έβρου.

Ένα άλλο στοιχείο που παρατηρήθηκε αφορά τις πολυπληθείς φωλιές πελαγών με τρία και τέσσερα μικρά σε κάθε φωλιά.

Εκτός αυτού μεγάλος είναι ο αριθμός των μοναχικών πελαργών, των εργένηδων, οι οποίοι αποτελούν την δική τους «συμμορία» και απαντώνται σε όλους τους στύλους του εθνικού οδικού δικτύου. Είναι αυτοί που δεν κατάφεραν να ζευγαρώσουν, όπως εξηγεί ο κ Ηλιάδης.

Στις παρατηρήσεις της απογραφής συγκαταλέγεται και ενας πελαργός που από το 2018 επιλέγει χαρακτηριστικά την ιδια  φωλιά έρχεται πρώτος για να την καταλάβει ενώ φέτος η οικογένεια του είχε 6 νεοσσούς.

Στοιχείο που ξεχώρισε φέτος στους λευκούς πελαργούς του Έβρο είναι ότι έφθασαν πολύ νωρίς, στα τέλη Φεβρουαρίου και δεν επέλεξαν την Αφρική, αλλά την Α. Τουρκία για να ξεχειμωνιάσουν. Δηλαδή, η αύξηση της θερμοκρασίας οδηγεί τους πελαργούς να αποδημήσουν σε κοντινότερα μέρη.

Ο Αύγουστος θεωρείται ο μήνας της επιστροφής και την αρχή έκανα οι μοναχικοί πελαργοί με προορισμό το Ισραήλ και τον Λίβανο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Τουρισμός: Αυξημένη κίνηση και εισπράξεις τον Ιανουάριο

Ο βασιλιάς Κάρολος έβγαλε δικό του άρωμα – «Νότες» εμπνευσμένες από τους κήπους του Highgrove Estate

Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας: Πότε ξεκινάει η εφαρμογή της σε εστίαση και τουρισμό