rixter.gr
MAGAZINEΚΟΣΜΟΣΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Βύθιση σουπεργιότ στη Σικελία: Η Μεσόγειος γίνεται όλο και πιο επικίνδυνη, λένε οι ειδικοί

Κοινοποίηση

Τουλάχιστον ένας άνδρας έχασε τη ζωή του και άλλοι έξι άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται, όταν το πολυτελές ιστιοφόρο Bayesian, μήκους 56 μέτρων, χτυπήθηκε από μια ισχυρή καταιγίδα τη Δευτέρα κοντά στις βόρειες ακτές της Σικελίας, βυθίζοντας μέσα σε λίγα λεπτά.

Ο Κάρστεν Μπόρνερ, καπετάνιος ενός σκάφους που ήταν αγκυροβολημένο δίπλα στο Bayesian αλλά γλίτωσε, είπε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters ότι η καταιγίδα ήταν «πολύ βίαιη και έντονη, έχοντας νομίζω ένα σύστημα περιστροφής σαν ανεμοστρόβιλος».

Οι κλιματολόγοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την υπερθέρμανση του πλανήτη, η οποία προκαλεί όλο και πιο συχνά τέτοιες βίαιες και απροσδόκητες φουρτούνες σε μια θάλασσα όπως η Μεσόγειος, που παραδοσιακά θεωρείτο λιγότερο επικίνδυνη από τις ανοιχτές θάλασσες και τα καλοκαίρια πλημμυρίζει από εκατομμύρια τουρίστες, πολλοί από τους οποίους δοκιμάζουν να περάσουν τις διακοπές τους με σκάφη κάθε είδους.

Ο πρόεδρος της μετεωρολογικής εταιρείας της Ιταλίας, Λούκα Μερκάλι, δήλωσε στο Reuters ότι η θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας γύρω από τη Σικελία τις ημέρες πριν από το ναυάγιο ήταν περίπου 30° Κελσίου, σχεδόν τρεις βαθμούς υψηλότερη από την κανονική, τονίζοντας ότι «αυτό το γεγονός δημιουργεί μια τεράστια πηγή ενέργειας που συμβάλλει σε αυτές τις καταιγίδες».

Έμπειροι κυβερνήτες σκαφών εξομολογήθηκαν στο ειδησεογραφικό πρακτορείο ότι δεν τους αρέσει τελευταία να περιηγούνται στις ακτές γύρω από τη Σικελία ή στα ισπανικά νησιά των Βαλεαρίδων, καθώς πλέον συχνά προκύπτουν «κρίσιμες καταστάσεις, με μικρή προειδοποίηση».

Την περασμένη εβδομάδα, μια καταιγίδα παρόμοια με αυτή που βύθισε το Bayesian, έπληξε το αρχιπέλαγος των Βαλεαρίδων, με πολλά γιοτ να ξεβράζονται στις ακτές της Ιμπίθα και της Μαγιόρκα.

Βύθιση σουπεργιότ στη Σικελία: Η Μεσόγειος γίνεται όλο και πιο επικίνδυνη, λένε οι ειδικοί
Φώτο Αρχείου (AP Photo/Antonio Calanni)

Ο Τζουλιάνο Γκάλο, πρώην πλοίαρχος που έχει γράψει πολλά βιβλία για την ιστιοπλοΐα, σχολίασε ότι η «Mare Nostrum» των Ρωμαίων μοιάζει περισσότερο με την Καραϊβική, όμως «τα πράγματα είναι λιγότερο προβλέψιμα στη Μεσόγειο».

Πηγή: Reuters  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ασπιρίνη ως «ασπίδα» ενάντια στα… παρατράγουδα της έλλειψης ύπνου

Συνέντευξη του θεατρικού συγγραφέα Γιώργου Α. Χριστοδούλου

Chelona Athens: Κάθε Κυριακή γίνεται το απόλυτο στέκι των brunch lovers