rixter.gr
ΚΟΣΜΟΣΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΗΠΑ: Δύο κυνηγοί πέθαναν από την ασθένεια των «ζόμπι» ελαφιών

Κοινοποίηση

Δύο κυνηγοί στις ΗΠΑ που κατανάλωσαν κρέας από ελάφια τα οποία έπασχαν από χρόνια εξασθενητική νόσο (CWD)- γνωστή και ως ασθένεια των «ζόμπι» ελαφιών– ανέπτυξαν παρόμοιες νευρολογικές παθήσεις και πέθαναν, εγείροντας ανησυχίες ότι ο ιός μπορεί να μεταδοθεί από τα ζώα στον άνθρωπο.

Η χρόνια εξασθενητική νόσος είναι μια νευροεκφυλιστική μολυσματική ασθένεια η οποία όμως δεν προκαλείται από βακτήριο ή ιό, αλλά από κακοδιπλωμένες πρωτεΐνες, γνωστές ως πριόνες. Η ασθένεια μολύνει τον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα του ξενιστή και συνήθως προκαλεί αλλαγές στη συμπεριφορά, υπερβολική σιελόρροια και θάνατο, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας της Πολιτείας της Νέας Υόρκης. Είναι θανατηφόρα και δεν υπάρχουν θεραπείες ή εμβόλια. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η νόσος μεταδίδεται μέσω σωματικών υγρών όπως το αίμα ή το σάλιο, είτε μέσω άμεσης επαφής είτε μέσω μόλυνσης στο περιβάλλον.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, οι ειδικοί επιβεβαίωσαν το πρώτο κρούσμα της ασθένειας στο Εθνικό Πάρκο Yellowstone, αφού ένα κουφάρι ελαφιού που εντοπίστηκε στο πάρκο βρέθηκε θετικό στην εξαιρετικά μεταδοτική και θανατηφόρα ασθένεια. Έκτοτε, έχουν αναφερθεί κρούσματα σε ελάφια και άλκες σε 33 πολιτείες των ΗΠΑ, καθώς και στον Καναδά, τη Νορβηγία και τη Νότια Κορέα, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Τέξας, ένας 72χρονος άνδρας ο οποίος είχε καταναλώσει κρέας από μολυσμένο ελάφι, παρουσίασε αιφνίδια σύγχυση και επιθετικότητα. Ένας 77χρονος φίλος του, ο οποίος επίσης είχε καταναλώσει μολυσμένο κρέας από τον ίδιο πληθυσμό ελαφιών, πέθανε από τη νόσο Κρόϋτσφελντ-Γιάκομπ (Creutzfeldt-Jakob), γνωστή και ως υποξεία σπογγώδης εγκεφαλοπάθεια.

Ωστόσο οι ερευνητές δεν διευκρινίζουν στο άρθρο τους, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Neurology, πού ζούσαν και κυνηγούσαν οι δύο άνδρες, ούτε εάν όντως πέθαναν από την εν λόγω νόσο.

«Αν και η αιτιώδης συνάφεια παραμένει αναπόδεικτη, αυτά τα περιστατικά υπογραμμίζουν την ανάγκη για περαιτέρω έρευνα σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους από την κατανάλωση μολυσμένου κρέατος ελαφιού και τις επιπτώσεις στη δημόσια υγεία», έγραψαν οι ερευνητές.

ΠΗΓΗ: Science Alert, ERT

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΑΔΕ: Σε λειτουργία το νέο site με ειδική ενότητα για τους ομογενείς και κατοίκους εξωτερικού

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΠΟΛΙΟΡΚΗΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΣΑΒΒΑΤΟ 23 ΜΑΡΤΙΟΥ

Αργολίδα: Προσποιήθηκε τον γιατρό για να αποσπάσει χρήματα από ηλικιωμένη γυναίκα