Θλίψη σκόρπισε στην ελληνική κινηματογραφική κοινότητα η είδηση του θανάτου του παραγωγού και σκηνοθέτη, Νίκου Κανάκη, σε ηλικία 79 ετών.
Την απώλεια του παραγωγού και σκηνοθέτη ανακοίνωσε σήμερα ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης και Προστασίας των Δικαιωμάτων των Παραγωγών Κινηματογράφου «ΕΡΜΕΙΑΣ», εκφράζοντας την ανείπωτη θλίψη του τόσο για τον χαμό ενός ανθρώπου που εκτός από ιδρυτικό μέλος του Οργανισμού, υπήρξε «αγαπημένος φίλος και συνάδελφος».
Η κηδεία του θα πραγματοποιηθεί στο Νεκροταφείο του Βύρωνα αύριο, Πέμπτη 25 Ιανουαρίου, στις 12:00.
Ποιος ήταν ο Νίκος Κανάκης
Ο Νίκος Κανάκης σπούδασε κινηματογράφο στο LONDON FILM SCHOOL. Το 1970 ξεκίνησε την ελληνική καριέρα του ως μοντέρ και βοηθός σκηνοθέτη σε ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους. Στη συνέχεια, από το 1975 σκηνοθετεί ντοκιμαντέρ ο ίδιος και μοντάρει ντοκιμαντέρ. Το 1981 – 82 σκηνοθετεί μία ιδιαίτερη σειρά, περίπου 40 ντοκιμαντέρ, με γενικό τίτλο «Η Ελλάδα των 5 Ωκεανών».
Το 1985 σκηνοθετεί, παράγει και μοντάρει την κινηματογραφική ταινία «Το Κολιέ». Το 1987 σκηνοθετεί και παράγει το ντοκιμαντέρ «Μάρκος Βαμβακάρης». Το 1990 σκηνοθετεί και παράγει την τηλεοπτική σειρά «Ζητώ γνωριμία». Το 1994 σκηνοθέτησε την ταινία μεγάλου μήκους «Παράθυρο στη Δύση».
Από το 1995, μόνταρε και παρήγαγε ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου και 5 διεθνείς συμπαραγωγές με Κύπρο, Βουλγαρία και Τουρκία. Συνολικά μόνταρε σχεδόν 100 ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους. Για δεκαπέντε συνεχή χρόνια, δίδαξε κινηματογραφική θεωρία και μοντάζ στη Σχολή Κινηματογράφου «Λυκούργος Σταυράκος».
Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου τον αποχαιρέτησε με ένα συγκινητικό μήνυμα
«Η απώλεια του Νίκου Κανάκη βυθίζει στη θλίψη την κινηματογραφική μας κοινότητα. Ο Νίκος Κανάκης υπήρξε ανήσυχο πνεύμα, μαχητικός όταν ασχολήθηκε με τα κοινά και υποστηρικτικός για τους νέους δημιουργούς. Η καριέρα του στο ελληνικό σινεμά ήταν ένας συνδυασμός των ρόλων του μοντέρ, του σκηνοθέτη και του παραγωγού.
Από τις αρχές τις δεκαετίας του ’70, συνεργάσθηκε στενά και δημιουργικά με την εμβληματική Ελληνίδα ντοκιμαντερίστρια, Αλίντα Δημητρίου, αλλά και με τον διευθυντή φωτογραφίας Αλέξη Γρίβα σε πολλές ταινίες του είδους αυτού. Το 1985 υπέγραψε την μοναδική του μεγάλου μήκους ταινία μυθοπλασίας, «Το Κολιέ», με συμπαραγωγό το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου.
Στη δεκαετία του ’90, με την ιδιότητα του παραγωγού στήριξε πολλούς νέους σκηνοθέτες. Επί σειρά ετών δίδαξε μοντάζ και θεωρία κινηματογράφου. Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου τον αποχαιρετά εκφράζοντας τα βαθιά συλλυπητήριά του στην οικογένειά του και στους φίλους του».
πηγή newsbomb.gr